Lipiec 30th, 2012

Najlepsze góralskie oscypki

Usługi, by admin.

oscypkiNie zawsze najważniejsze jest czy coś lubimy czy może jednak za czymś nie przepadamy lub nam najzwyczajniej w świecie nie smakuje, bo czasami podczas pobytu w naszym kraju czy poza jego granicami, ale daleko od miejsca, w którym mieszkamy czujemy się zobowiązania do skosztowania regionalnych potraw. Wiadomo, że każdy region czy nawet rejon kraju czasami nawet w tym samym regionie ma zupełnie coś innego nam do zaproponowania i to pod względem kulturalnym, kulinarnym czy krajobrazowym.

Jednak najnaturalniejszą rzeczą czy faktem jest to, że przebywając gdzieś kupujemy regionalne produkty kulinarne lub inne i ich próbujemy, zabieramy dla najbliższej rodziny czy przyjaciół w swoim miejscu zamieszkania, a to powoduje, że np. oscypki zna każdy kto kiedykolwiek miał okazję być w naszych górach i ich stolicy.

Czasami takie produkty i to nie tylko o przeznaczeniu spożywczym możemy spotkać na całym „szlaku” czyli w kilku lub kilkunastu gminach w danym rejonie, bo w nich są warunki czy materiały do ich wyrobu i większość mieszkańców z tego właśnie się utrzymuje. Podobnie jest, gdy chodzi o oscypki, które kupić możemy w kilkunastu miejscowościach mniejszych lub większych, ale trzeba sprawdzić czy sprzedawany nam ser na pewno może być lub jest oscypkiem, bo jest to produkt regionalny i tradycyjny, a tym samym odpowiednio chroniony. Takie rozwiązanie jest o tyle dobre i ważne, że nie ma możliwości podrobienia go lub sprzedawania innego sera pod jego nazwa, co obecnie jest niezgodne z prawem. Przy zakupie oscypków zwracajmy uwagę na ich kształt, bo powinno to być wrzeciono lub tego rodzaju mieć wygląd, z ozdobionymi bokami, a jego wielkość to kilkanaście centymetrów przy wadze od ponad pół kilograma do jakiś osiemdziesięciu dekagramów.  Tradycyjnie już oscypki wyrabiane są z mleka owczego lub są mieszane, ale mleko owcze i tak zachowuje około sześćdziesięcioprocentową przewagę, a mleko krowie pozostaje w czterdziestoprocentowej mniejszości. Istotny też jest proces wędzenia, jak i okresu w jakim sery te mogą być wyrabiane i sprzedawane, ale najważniejsze jest to, że każdy ich sprzedawca musi posiadać na swój wyrób odpowiedni dokument poświadczający ich prawdziwość. Certyfikat ten jest dosyć kosztowny, bo co roku za niego trzeba zapłacić około tysiąca złotych, a specjalna komisja dopiero sprawdza czy nasze oscypki są tymi tradycyjnymi i zachowano wszelkie proporcje składników, wyrabiania oraz czy proces wędzenia odbył się według tradycyjnej receptury.

Back Top

Comments are closed.