Sierpień 1st, 2012

Komory chłodnicze, dobrze je mieć

Usługi, by admin.

komory chłodniczeDzisiaj kiedy chyba nie wyobrażamy sobie domowego życia bez lodówki. Tak niemal cały przemysł chłodniczy nie istniałby bez urządzeń jakim są komory chłodnicze. Dziś kiedy mało kto, produkuje mrożonki i przetwory własnej domowej roboty, możliwość zakupu przez cały rok towarów najwyższej jakości jest bardzo ważne. Nieoceniona dla zdrowia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta bogata właśnie w owoce i warzywa dostarczające nam witamin, białka roślinnego oraz cennych substancji mineralnych.

Zanim jednak kolorowe opakowanie trafi do sklepu, skąd zabierzemy je do naszego domu, musi zostać odpowiednio przygotowane – zmrożone i przetransportowane, w odpowiednich warunkach chłodniczych. W zakładach produkcyjnych wykorzystywane są wielkie komory chłodnicze w których zachodzą potrzebne procedury. Samo chłodzenie z technicznego punktu widzenia to działanie mające na celu odprowadzenie ciepła z danego układu, a także zapobieganie wzrostowi lub nadmiernemu spadkowi temperatury. Sam proces chłodzenia realizowany może być na wiele sposobów. Z wykorzystaniem rozmaitych gazów chłodzących, w wielu rodzajach urządzeniach: silnikach spalinowych, sprężarkach oraz maszynach elektrycznych. Najbardziej popularnym typem są chyba sprężarki, i tak najprostsze, klasyczne urządzanie zbudowane jest ze skraplacza, elementu dławiącego, parownika oraz sprężarki. W parowniku znajduje się czynnik chłodniczy, który wrze za pomocą panującego tam obniżonego tam ciśnienia i temperatury. Po skropleniu jest zasysany i sprężany przez sprężarkę właściwą, następnie w skraplaczu następuje skroplenie. Ciekły czynnik posiada teraz temperaturę wyższą od temperatury otoczenia, trafia następnie do elementu dławiącego, aby jego ciśnienie zostało obniżone do ciśnienia panującego w parowniku. Taki właśnie fizyczny proces zachodzi w halach produkujących wszelkiego rodzaju mrożona i chłodzoną żywność. Choć przedstawiony opis może wydawać się trochę skomplikowany rzeczywiście jest jednym z prostszych do interpretowania układów cieplnych. Przy znajomości odpowiednich praw fizyki oraz zasad termodynamiki cieplej ogarniecie pracy wielkiej chłodni nie jest trudnym tematem, jednak w tym przypadku należy docenić rolę wszystkich techników pracujących po to abyśmy w środku zimy mogli cieszyć się smacznymi warzywami z patelni.

Back Top

Comments are closed.